Železo v nosečnosti

0
214
nose

Železo ima pri nastajanju hemoglobina v rdečih krvnih celicah pomembno vlogo. Kot hranilo železo med nosečnostjo ne sme manjkati v prehrani. Najdemo ga v mesu, stročnicah in špinači. Živila, ki vsebujejo železo, so pomemben del prehrane med nosečnostjo.

Pomanjkanje železa in slabokrvnost

Železo pomaga pri transportu kisika po telesu. Skupaj z različnimi verigami beljakovin tvori hemoglobin in kot del rdečih krvničk prenaša kisik skozi telo. Če koncentracija hemoglobina v krvi pade, pride do anemije in slabokrvnosti. Blaga anemija je v nosečnosti pogosta. Prenizka raven (manj kot 10 gramov na deciliter) se lahko kaže v obliki omotice, utrujenosti ali kratka sapa. Železo je pomembno tudi za vašega otroka. Če vaša koncentracija hemoglobina pade, preveč oslabi dovod kisika do otroka. Tudi za razvoj in vzdrževanje mišičnega tkiva vaš otrok potrebuje veliko železa.

Katera živila vsebujejo železo?

Še posebej živalske proizvodi, kot so rdeče meso, jajca in ribe vsebujejo veliko železa. Meso je klasičen nosilec beljakovin med živili, prav tako pa vsebuje cink, oboje pa je pomembno za vašega otroka. Velik delež železa vsebujejo tudi zelena zelenjava, stročnice in polnozrnati izdelki, velik delež železa. Med njimi so špinača, ohrovt in brstični ohrovt. Oreščki in veliko vrst jagod poveča presnovo železa. Drugi živila, ki vsebujejo železo so rdeča pesa, pomarančni sok in peteršilj.
Če želite vzdrževati pravilno raven železa, se odrecite kavi ali črnemu čaju, ki lahko ovirata absorpcijo železa v telesu ali jo celo zavirata. Tudi mleko zavira absorpcijo železa. Seveda pa se vam ni treba popolnoma odpovedati tem izdelkom. Bodite le previdni, da jih ne uživate skupaj z živili, ki vsebujejo železo. Sadje spodbuja absorpcijo železa. Še posebej vitamin C pomaga pri absorpciji snovi.

Vir: Pregnancy

 

nose

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR